You are hereJárvánnyal kapcsolatos intézkedések egyházi életünkben

Járvánnyal kapcsolatos intézkedések egyházi életünkben


Kedves Testvérek ! 

A COVID-19 járvány nap mint nap új helyzet elé állít bennünket. A járvány fékezésére tett eddigi intézkedések most újabbakkal bővültek a Magyar Katolikus Püspök Konferencia rendelete értelmében.

A ma érvényes tudnivalókat az alábbiakban foglalom össze: 

1.       2020. március 22. vasárnaptól kezdődően nem tartható nyilvános szentmise a katolikus templomokban. Ez a rendelkezés már szombat déltől életbe lép, azaz szombat esti misék sem lesznek sehol. Templomunkban az utolsó szentmise amin a hívek még részt vehetnek péntek este 17 órakor lesz!

2.       A gyóntatás és áldoztatás is szünetel ebben az időszakban. A gyónásra bűnbánattal felkészültek részesülhetnek az általános feloldozásban (a veszély elmúltával azonban pótolni kell a gyónást), illetve nagyon ajánlott az áldozás helyett a lelki áldozásban egyesülni Krisztussal. 

Személyes gyónási lehetőségre csak nagyon indokolt (sürgős/súlyos) esetben kerülhet sor. Telefonon András atyát lehet keresni!

Általános feloldozásban és lelki áldozásban azok részesülhetnek, akik egyébként is gyónhatnak, áldozhatnak. (Pl. kizáró ok az együttélés, rendezetlen házasság stb.)

3.       A szentmisék helyett mindenki töltse a misére szánt időt lelki töltekezéssel (szentmise közvetítés megtekintése, rádión való hallgatás, imádság, szentírás-olvasás, zsolozsmarózsafüzér, stb.) Lelki táplálékként minden nap ajánlom akár a korábbi prédikációk újrahallgatását !

4.       A plébánián semmilyen közösségi összejövetel nem lesz a járványveszély elmúlásáig.

5.       A plébánia irodát is csak telefonon vagy e-mail-en keressük! 

6.       József atya és András atya továbbra is minden nap fog misézni, de „sine populo”, azaz hívek nélkül. A már korábban felvett miseszándékokért is a kért napon fogom a szentmiséket felajánlani, ill. kérhetők, befizethetők, természetesen újabb szándékok is telefonon.

7.       Plébániánk idősebb, 70 év feletti testvéreit arra kérem, hogy vegyük nagyon komolyan a közösségi érintkezés minden formájától való tartózkodást. A leghelyesebb otthon maradni, sehova nem menni a következő időszakban.

8.      A Bazilika nincs bezárva ! ( 9.00 - 17.00 között )

Aki segítségre szorul idősebb testvéreink közül, ( gyúgyszerkiváltás , bevásárlás ) az jelezzen telefonon.   Eme segítségnyújtáshoz fiatalabb Önkéntes testvérek jelentkezését is várjuk. 

          Imakérés minden napra, aki teheti 3 órakor imádkozza el, vagy az irgalmasság rózsafüzérét, vagy a Szent Sebek rózsafüzérét,  Szent Sebek rózsafüzére és az imádság nyomtatott formában megtalálható a bazilikában, utána pedig ezt az imát:

 

Uram, Jézus Krisztus!

Ebben a Nagyböjti időben különleges módon élhetjük meg a pillanatokat, órákat, napokat. Az ember szembesül végességével. Nem mindenható, nem ő az élet ura. A terjedő járvány sok embertestvérünkben félelmet, pánikot, rettegést idéz elő.  De mi hiszünk Benned, velünk vagy, nem hagytál el. „S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig.”(Mt 28,20)

 Bízunk végtelen Irgalmadban, Jóságodban, Szeretetedben.

 Ezzel a hittel és bizalommal fordulunk hozzád és kérünk Téged, a Te Szent Sebeiden keresztül gyógyítsd a betegeket, fékezd a vírus terjedését.

Adj erőt azoknak, akik mindezen fáradoznak, dolgoznak. Térítsd vissza magadhoz, azokat, akik eltávolodtak Tőled és Egyházadtól, hogy a világ egészségesebb, jobb, szebb legyen.

Remeték Királynője, Betegek Gyógyítója, Magyarok Nagyasszonya könyörögj érettünk!

Remete Szent Pál, Boldog Özséb atyánk, Pálos mindenszentek könyörögjetek érettünk! Ámen

 

Ne a félelem és a pánik uralkodjék rajtunk hanem a Hit és a biztalom Istenben !

Szeretettel és Imával:

 

András testvér